Bedankt Plant

DE GESCHIEDENIS VAN PLANTEN

Sinds het begin der tijden zijn ze er voor ons

Beetje opgelet bij biologie? De voorouder van de eerste planten was een meercellige groenwier. Ongeveer 430 miljoen jaar geleden, in het Siluur, zijn de eerste landplanten ontstaan. Er zijn zo’n 250.000 plantensoorten. We kunnen vier hoofdgroepen planten onderscheiden: mossen, varens, gymnospermen (zoals de coniferen) en angiospermen (bloemplanten). 

Historie van planten Mooiwatplantendoen.nlCopyright: ©Happinez 2018 - Fotografie Peggy Janssen & Styling José Spaans

OVER DE BLOEMETJES EN DE BIJTJES

De laatste belangrijke overgang in de ontstaansgeschiedenis is van de gymnospermen, de “naaktzadigen (denk aan dennen en sparren), naar de angiospermen, de “bedektzadigen”, zoals eikenbomen en rozenstruiken. Een aanpassing van het blad heeft ervoor gezorgd dat alle voortplantingsorganen van de plant zich vanaf dan in een speciale structuur bevinden. Beter bekend als: de bloem! Vandaar dat de bloemplanten de belangrijkste groep planten op aarde is. Of we het zien of niet; planten zijn belangrijke wezens voor mens en dier.

PLANTENPOWER

Al sinds de oudheid worden planten gebruikt als medicijn en verzorgingsproduct. Ten tijde van Hippocrates bijvoorbeeld, werd sint-janskruid al gebruikt om brandwonden te verzachten. En bij een intense kinderwens zou de vrouw dit kruid op midzomernacht moeten plukken. Naakt. Kruidnagel werd gebruikt bij kiespijn. Van Pulmonaria, oftewel longkruid, wordt gezegd dat het helpt tegen kwaaltjes van.. je-snapt-hem. In culturen waarin veel meer met het land en Moeder Natuur samengewerkt wordt, is deze kennis nog veel meer aanwezig. Eschscholzia Californica, slaapmutsje, werkt pijnstillend als je het rookt, en werd door indianen gebruikt als medicijn (don’t try this at home!). Als je als toerist op Bali te veel zon hebt gehad, hoef je niet raar op te kijken als iemand een Aloë Vera-blad voor je gaat opensnijden. Deze plant schijnt al sinds 2200 voor Christus bekend te staan als geneeskrachtig plant. En nu nog steeds ‘on-trend’, want terug te vinden in verschillende beautyproducten en healthy drinks. Benieuwd naar meer powerplanten?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

THE FUTURE IS GREEN

Deze ‘ancient wisdom’ is bezig met een opmars terug in het bewustzijn. Want juist hoe verder we af komen te staan van de natuur met alle digital solutions en artificial intelligence, hoe meer er ook een roep ontstaat naar ‘back to nature’. Denk bijvoorbeeld aan de verticale tuinen in high rise steden. En ook Shinrin Yoku is hier een inspirerend voorbeeld van. Natural intelligence, het zou zomaar eens de toekomst kunnen zijn.

Bron: Mooiwatplantendoenbekijk overig nieuws
over ons Klik hier voor om online te bestellen    Aan de uitstraling van Orangerie 21 zie je meteen dat het gaat om een creatief team, met een...

lees meer
onze gegevens